Café Helene is gevestigd op de bovenverdieping van Boekhandel Quist, de Libris boekhandel in Bergen op Zoom.

Naar de website van Boekhandel Quist

Café Helene, Helenes keuken

5 STERREN Kookboeken MEDITERAANS

Yotam Ottolenghi, Plenty More

Nu is er Plenty More – meer vegetarische Ottolenghi recepten!

Plenty More – het vervolg van het fantastische vegetarische kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi is verschenen. En wie de naam Ottolenghi nu nog niet gehoord heeft, heeft eigenlijk geluk, die mag nog iets ontdekken!

De Ottolenghimania van de afgelopen tijd kan bijna gaan vervelen, ware het niet dat het gewoon hele mooie kookboeken zijn, met vindingrijke, enorm lekkere en toch simpele smaakcreaties vol verse kruiden en specerijenmengsels. Altijd beïnvloed door de keuken van het Midden-Oosten, daar waar Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi allebei vandaan komen. De een is  Israëli, de ander Palestijn. Ze leerden elkaar in Londen kennen en merkten hoe sterk de band van eten kan zijn. Ze deelden een culinaire traditie, smaakherinneringen en -verlangens.

In 2000 openden ze de eerste Ottolenghi-shop in Notting Hill. Daar hebben Ad en ik jaren geleden ook voor het eerst aan de witte tafel gezeten. We wisten niet wat we moesten kiezen uit de bergen van prachtige salades en zoete lekkernijen. Het eerste kookboek was toen net in het Engels uit. Ik twijfelde of ik het mee moest nemen, de fotografie vond ik niet helemaal geslaagd. Later heb ik het toch maar besteld en ben ik begonnen in het bakgedeelte. Een enorm succes – in het café bakken en koken we er nog steeds regelmatig uit.

In Nederland verscheen als eerste Plenty en wat vond ik het mooi dat een vegetarisch boek ineens zo’n enorm succes bij iedereen kon zijn. Mannen in chique kookclubs, doorgewinterde vleeseters, dieetfreaks; iedereen was er blij mee. Fijn als een kookboek mensen ertoe kan brengen wat creatiever met eten om te gaan, en dan vooral met groenten. Nu is er dus Plenty More en dat is zeker niet enkel een variatie op het bekende thema. Zie onze Test hieronder.

Als laatste mag hier zeker niet het afgelopen jaar verschenen prachtige Jeruzalem ontbreken. Een ode aan de keukens van de heilige stad, waaronder de Arabische en al die keukens van verschillende Joodse bevolkingsgroepen die hun culinaire tradities (soms generaties geleden) mee hebben genomen vanuit een andere heimat. Een boek met prachtige foto’s, mooie verhalen en wederom onverslaanbare recepten.

 

DE TEST

Wie: Caroline

Beoordeling: 5 Stars

1. Vormgeving

Weer een prachtig kleurrijk uitgegeven stevig kookboek met leeslint. De fotografie is een feest voor het oog.

2. Recepten – Variatie & Kwaliteit

Ottolenghi stijl: heel veel verse kruiden en specerijenmengsels – maar laat je vooral niet afschrikken, de recepten zijn altijd goed te volgen en je kan heel speciale ingrediënten ook gewoon weglaten of vervangen.

Deze keer ligt de nadruk op verschillende bereidingswijzen en technieken. Verrassend ingedeeld in de rubrieken: Gehusseld, Gestoomd, Geblancheerd, Geprutteld, Gesmoord, Gegrild, Geroosterd, Gebakken, Gestampt, Gebroken, Uit de oven, Zoet (yes! er is ook weer een zoet gedeelte)

De inleidende tekstjes zijn niet altijd van sprankelende kwaliteit maar het gaat om de recepten!

2. Favoriete recepten

Er moet nog gekookt worden..

3. Nog op het lijstje

Ook dit wordt een lang lijstje want we moeten nog beginnen maaaar denk eens aan: Tomatensalade met geroosterde citroen, Salade van Edamamebonen met kerrieblad en kokos, Flespompoen met boekweitpolenta en tempura van citroen, Cannellinibonenpuree met zoetzure paddestoelen en pitacroutons, Gefrituurde bloemkool met tamarindedipsaus met munt, Gekarameliseerde cognacperen en crackers met venkelzaad, Walnoten-Halvacake.. trek?!

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *