Café Helene is gevestigd op de bovenverdieping van Boekhandel Quist, de Libris boekhandel in Bergen op Zoom.

Naar de website van Boekhandel Quist

Café Helene, Helenes keuken

5 STERREN MIDDEN OOSTEN & NOORD AFRIKA

Sarit Packer & Itamar Srulovich, Honey & Co.

‘Homey cooking’ uit Israël en een bijzonder restaurant in Londen

Toen dit mooie kookboek in Nederland uitkwam heb ik het meteen meegenomen om het in te kijken. Ik kon het die avond niet wegleggen voordat ik het helemaal uit had gelezen! Heerlijke recepten maar vooral ook bijzonder leuke teksten over het ontstaan van het restaurant, de ups and downs, de mensen die er werken en de herkomst van de gerechten die er geserveerd worden. Ontzettend plezierig en inspirerend om te lezen.

Ik stuurde en berichtje naar de uitgeverij om een werkexemplaar aan te vragen en werd tot mijn grote vreugde uitgenodigd voor een etentje in Amsterdam waar Sarit en Itamar hun boek zouden presenteren en koken. Het was een heerlijke en gezellige avond, de liefde voor koken, eten en het delen ervan was in alles te zien, te voelen en te proeven. Een feest!

Na jaren als chef te hebben gewerkt voor Yotam Ottolenghi, opende Sarit Packer samen met haar partner Itamar Srulovich het restaurant Honey & Co, dat door de Observer prompt tot Newcomer of the Year 2013 werd uitgeroepen. Honey & Co. staat zeker op mijn lijst voor het volgende inspiratiebezoek aan Londen.

Inmiddels hebben we al veel gekookt en gebakken uit het boek en kan ik zeggen dat het alle verwachtingen waarmaakt: een midden-oosten kookboek dat bij de verzameling moet!

Hieronder onze test.

DE TEST

Wie: Caroline, Lies

Beoordeling: 5 Stars

1. VORMGEVING

Een sober en toch kleurrijk uitgegeven kookboek met mooie fotografie, speels afwisselend tussen gerechten, interieur en mensen van en in het restaurant. Je voelt je er meteen helemaal bij! Mooi dik en mat papier.

2. RECEPTEN – VARIATIE & KWALITEIT

Bij Honey & Co. duidelijk minder lange ingrediëntenlijsten dan bij Ottolenghi met een toch niet minder heerlijk resultaat. Het is wat ze zelf ‘homey kitchen’ noemen, de keuken zoals zij ze van hun moeders en families in Israël kennen.

Fijn is dat er in het begin een hoofdstuk aan basisinstructies en basisrecepten gewijd is, zoals een aantal (zelf te maken) specerijenmengsels die vaak in de recepten gebruikt worden. Verder ingedeeld in Mezze, Verse salades, Lichte maaltijden, Balletjes & zo, Slow cooking, Vegetarisch, Desserts en Dranken.

Bijzonder heerlijke bakrecepten: Sarit was chef-patisserie bij Ottolenghi en is absoluut beroemd voor haar bakkunsten. Fantastisch geurende slowcooking gerechten: met weinig ingrediënten en weinig moeite, door ‘slow en low’ te koken een heerlijk eten op tafel zetten.

3. FAVORIETE RECEPTEN

Zoet: ok, eigenlijk alles maar als we moeten kiezen de Kokostaart met pistachenoten en kersen (wij hebben hem met pruimen gemaakt, net zo lekker), Cheesecake met feta en honing en een kadaifi-bodem, Toetje van witte chocolade, pijnboompitten en gesuikerde citroenschilletjes.

Hartig: Badargani – auberginerolletjes gevuld met walnoten en granaatappel, Lamsshoarma met koolsalade, yoghurt en munt, Gepocheerde kweepeer met kwark en zoete hazelnoten, Bouikos met feta en bosui, Makreel in olie.

4. NOG OP HET LIJSTJE

Melkbroodjes, Falafel (er staan 3 recepten in het boek: uit Jeruzalem, uit Haifa en uit Jemem!), Lamb siniya, Gundi, Sofrito, Maamoul-koekjes.

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *