Café Helene is gevestigd op de bovenverdieping van Boekhandel Quist, de Libris boekhandel in Bergen op Zoom.

Naar de website van Boekhandel Quist

Café Helene, Helenes keuken

5 STERREN ITALIË

Marcella Hazan, De klassieke Italiaanse keuken Claudia Roden, De smaken van Italie

Twee klassiekers die bij het beste horen wat over de Italiaanse keuken geschreven is

Niet alleen in de literatuur blijken herontdekkingen een groot succes: deze twee klassieke kookboeken, die onlangs weer opnieuw en extra mooi uitgegeven werden horen bij het beste wat over de Italiaanse keuken geschreven is!

Marcella Hazan bracht de klassieke Italiaanse keuken naar de VS en veranderde met haar kookboeken voor altijd de manier waarop Amerikanen over Italiaans eten dachten. Gepromoveerd in de biologie volgde ze haar Amerikaans-Italiaanse man in de jaren vijftig naar New York en moest ze daar ineens gaan koken. Ze had, zo wil het verhaal, één klassiek Romeins kookboek bij zich en daar hield ze zich maar aan. Later gaf ze zelf kooklessen en schreef ze twee buitengewoon succesvolle boeken over de Italiaanse keuken, die in de in 1991 verschenen bewerkte editie De klassieke Italiaanse keuken samengevoegd zijn.

Over de jaren ging ze steeds meer terug naar de basis. In haar voorwoord schrijft ze: “Zonder dat ik me hiervan altijd bewust was maakten de gerechten een ontwikkeling door, waarin ze steeds eenvoudiger werden, duidelijker gericht op de primaire smaken.” En precies deze eenvoud maakt het zo een geweldig goed boek.

528 pag. I 24,99 I Bekijk in onze webshop»

Claudia Roden‘s De smaken van Italië staat bij ons in een vergeelde en uitgesleten versie in de kast, veel geraadpleegd en uit gekookt. Toch heb ik de nieuwe editie weer mee naar huis gesleept. Net als haar De Smaken van Spanje, staat deze vol prachtige foto’s en is ook nog eens door de auteur helemaal opnieuw bewerkt.

Roden deelt De smaken van Italië in naar de Italiaanse provincies met altijd een inleidend hoofdstuk over de eigenheden van de bewoners en het culinaire landschap, de speciale ingrediënten, bereidingsmethodes en vaak ook nog een woord over wijn. Wie Claudia Roden kent weet dat ze ook antropologe is en haar kookboeken nooit enkel een recepten verzameling. Zoals altijd bij haar, een groot plezier om te lezen!

432 pag. I 39,95 I Bekijk in onze webshop»

 

DE TEST

Wie: Caroline

Beoordeling: 5 Stars

1. VORMGEVING

Marcella Hazan, De klassieke Italiaanse keuken

Mooi gebonden met twee leeslintjes en rood op snee. Klassieke vormgeving, zonder afbeeldingen op enkele tekeningen na.

Claudia Roden, De smaken van Italië

Wat een mooie ‘upgrade’ deze gebonden versie met leeslint en prachtig sfeervolle kleurenfoto’s.

2. RECEPTEN – VARIATIE & KWALITEIT

Marcella Hazan, De klassieke Italiaanse keuken

Bij Hazan is het koken zonder plaatjes maar je voelt haar haast naast je staan en over je schouder meekijken – het komt allemaal goed. Haar recepten zijn helder en gedetailleerd en ook voor beginners makkelijk te volgen. In haar hoofdstuk over pasta lezen we 17 pagina’s over de basis, de verschillende vormen en het zelf maken tot aan aanwijzingen over het serveren toe: “De pasta moet zodra hij met de saus vermengd is geserveerd worden. De gasten moeten hun gebabbel staken en gaan eten.”  Pas als we dat allemaal begrepen hebben worden we over sauzen ingelicht.

Van de grondbeginselen en ingrediënten tot aan het dessert staat in deze bijbel alles in wat je over het klassieke Italiaanse koken moet weten.

Heel erg jammer aan deze vertaalde editie is dat de originele namen van de gerechten er maar gedeeltelijk of niet bij staan. Echt een gemis.

Claudia Roden, De smaken van Italië

Bij Claudia Roden geen indeling naar ingrediënten maar, zoals boven al gezegd, naar streken. We reizen van Noord naar Zuid en huppen dan nog op de eilanden van Sardinië en Sicilië. Mooi om de Italiaanse keuken zo samen met haar te bewandelen omdat het duidelijk maakt dat dé Italiaanse keuken niet bestaat. Wie in Toscane Antipasto Misto besteld en lekker veel ingelegde of gegrilde groenten verwacht kan diep teleurgesteld worden met een plank vol vleeswaar.

Handig is dat er voor in het boek ook nog een overzicht met recepten naar soort staat. Dus als je Linguine met Walnoten wil maken moet je niet eerst weten dat je die in het hoofdstuk over de Abruzzen moet zoeken. Ook een klein hoofdstuk over de basis staat achter in het boek. Op het gevaar af dat ik me herhaal, Claudia Roden’s recepten zijn doorgaans erg goed en betrouwbaar.

3. FAVORIETE RECEPTEN

Moeilijk kiezen! Ik ben met Italiaans eten opgegroeid en heb heel veel lievelingsrecepten in beide boeken. Misschien maak ik het zelf een beetje anders of kies ik soms voor Claudia boven Marcella maar ja.. Hieronder toch maar een kleine keuze, voor het idee.

Marcella Hazan, De klassieke Italiaanse keuken

Als ik moet kiezen dan toch maar haar twee beroemdste: Tomatensaus met ui en boter en Kip met twee citroenen omdat het simpeler en smaakvoller niet kan.  Verder ben ik gek op Gebakken radicchio, Gesmoorde artisjokken met erwtjes, Auberginekoekjes met peterselie, knoflook en Parmezaanse kaas, Ricottabeignets, Olijfoliecake…

Claudia Roden, De smaken van Italië

Gegratineerde venkel. Spinazie met citroen, knoflook an amandelen. Trofie met aardappels, sperziebonen en pesto. Spaghetti met tomaten-amandelpesto. Rauwe Ham met in honing gepocheerde vijgen. Paddestoelen met polenta. Gebraden Lamsbout met munt. Gestoofd rundvlees in barolo. Abrikozen granite. Kastanjegebak. Gevulde perziken. Hazelnoottaart…

 

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *