Café Helene is gevestigd op de bovenverdieping van Boekhandel Quist, de Libris boekhandel in Bergen op Zoom.

Naar de website van Boekhandel Quist

Café Helene, Helenes keuken

5 STERREN Kookboeken Landen MEDITERAANS

Claudia Roden, De smaken van Spanje

De grand dame van de ‘Middle Eastern kitchen’ schittert ook met Spaanse gerechten

Claudia Roden is een van onze favoriete culinaire schrijvers, geboren en getogen in Caïro in een Joods Sefardisch gezin, is ze vooral beroemd voor haar boeken over de Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse keuken. Gelukkig zijn haar kookboeken langzamerhand weer in het Nederlands leverbaar: het grote standaardwerk over De Joodse keuken, de klassieker Duizend en een smaken en binnenkort wordt ook De smaken van Italië in een herziene editie uitgebracht.

De smaken van Spanje was nieuw terrein voor Roden ook  al waren haar voorouders Spaanse Joden, die in 1492 het land uit gejaagd werden en sprak haar grootmoeder, die in Istanbul geboren werd, nog Ladino de oude Spaans-Joodse taal. Zelf beschrijft ze haar band met Spanje heel mooi in een stuk voor de Guardian:

Their songs about lovers in Seville and proverbs about meat stews and almond cakes were for me, as I was growing up in Cairo, a mysterious lost paradise, a world of romance and glorious chivalry.

5 jaar heeft ze aan dit nieuwe standaardwerk over de Spaanse keukens gewerkt, ze is uitgebreid op reis geweest door alle streken en heeft zoals altijd met veel interesse geluisterd naar de verhalen van mensen over keukengeheimen en familierecepten. Roden is nooit enkel receptenschrijfster maar ook cultureel anthropologe en historica. Ze gaat op zoek naar de oorsprong van recepten, luistert naar de verhalen van mensen over de keukengeheimen van hun familie, schrijft ook over de manier waarop en gerecht geserveerd en opgegeten dient te worden, over de eigenheden van de streken, de producten en de mensen. Ieder gerecht heeft een verhaal in zich en samen vormen ze het verhaal van een land, zijn culinaire erfenis.

DE TEST

Wie: Lies

Beoordeling:

5 Stars 

1. Vormgeving

Mooi, stevig gebonden boek met illustraties en prachtige foto’s van de recepten, maar ook van het Spaanse landschap en de bevolking waardoor je je direct in Spanje waant.

2. Recepten – Variatie & Kwaliteit

Zeker een boek waar meer dan enkel inspirerende gerechten in staan en waar je zeer enthousiast van wordt. Dit komt vooral doordat Claudia Roden niet alleen een kookboek schrijft met Spaanse recepten, maar ook verteld over haar ervaringen met het land en de mensen, over de geschiedenis, cultuur en de verschillende regio’s. De daadwerkelijke recepten beginnen pas vanaf blz 122!

Duidelijk, eenvoudig, authentiek en iedereen kan het maken. Het is een uitgebreid boek met recepten voor sauzen en bouillons tot aan ijs, compote en dranken. Ook interessant voor de vegetariër, want het overgrote deel van de recepten is zonder vlees of vis.

2. Favoriete recepten

Pastel de nuez oftewel Walnotenkoek

3. Nog op het lijstje

Zoveel! Maar o.a de Sangria, Walnotenrolletjes, Amandelijs, Gevulde artisjokbodems en Paella uit zee.

 

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *